Peter
Peter

Mitol olyan finomak az olasz pizzak?

Ettem mar sok helyen pizzat de olaszorszagi nyaralas alkalmavval ettem eddig a legfinomabbat. Lehet, hogy az elmeny miatt de a helyben kovon sutott pizza amit ott ettem volt eddigi legfinomabb pizzaja. Szerintetek van kulonbseg es mi lehet az oka?

Neo
Neo
Hát elsősorban a pizza tésztája miatt finom.
Az olasz tésztáknak különleges tésztája van, és ráadásul az elkészítés sem mindegy, hogy milyen.
Olyan lisztet és élesztőt használnak, ami kell hozzá.
A feltét sem mindegy.

Névtelen
Névtelen
Tudsz olasz receptet?

Neo
Neo
Olasz pizza recept:
25g élesztőt elkeverünk 1dl langyos langyos tejben, majd hozzáadunk 1 kiskanál cukrot. Nagyon fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert akkor nem fog felfutni az élesztő. De ha túl hideg, akkor sem. Szóval legyen olyan kellemesen meleg, amit még meg tudsz inni. Aztán az elkevert cukros élesztős tejet meleg helyen (pl. radiátor, vagy 35 fokra állított sütőben) felfuttatom. Onnan tudod, hogy felfutott, hogy a térfogata a többszörösére nő, és az állaga ilyen ragadós, nyúlós lesz. Ha ez nem történik meg, akkor valamit elrontottál: vagy túl meleg volt és meghalt az élesztő, vagy túl hideg volt, és megfázott. Nagyjából 15 perc alatt kiderül, mert kb. ennyi idő kell az élesztő felfutására. Ha elrontottad, érdemes újrakezdeni, mert ez a lelke az egésznek.

Miután felfutott az élesztő, egy nagy tálba beleteszem a lisztet, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, 3-4 evőkanál olívaolajat, és 1-2 kiskanál sót. Kézzel gyúrjuk addig, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Ha túl száraz, akkor kis vizet is lehet hozzáadni. Vagy ha túlzottan tapad, akkor kis lisztet. Miután kész, letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen (pl. radiátor, 35 fokra állított sütő) kelesztem 1 órán át, így nagyjából a duplájára kell nőnie a térfogatának.

Ha kész a tészta, akkor lisztet szórok a konyhaasztalra vagy nagy deszkára, és kézzel vagy nyújtófával kilapítom, és egy nagy méretű tepsibe teszem.

Kis lábasban apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, összeturmixolt paradicsomot, oregánót, bazsalikomot, sót összekeverek kevés vízzel, és összeforralom. Ezzel a szósszal kenem meg a pizzát, majd ízlés szerint megszórom ízlés szerinti feltéttel. Végül mozarella sajttal megszórom.

A sütőt maximális hőfokra állítom. Mikor elérte a beállított hőmérsékletet, a pizzát beteszem, és 15-20 percig sütöm.

Jó étvágyat!

A tésztája és a pizza szósz miatt.

Azért olyan finomak az olasz pizzák, mert az olasz pizza tésztája máshogy készül, mint pl. a magyar pizzáé. Ráadásul a szósz amit rákennek az nem pusztán pizzakrém, vagy ketchup, ahogy itthon szokták, hanem rendesen főzik hozzá fűszerekből, fokhagymából, paradicsomszószból, és úgy teszik rá. Egészen más lesz tőle az íze. Egyszóval sokkal jobban odafigyelnek a pizza alapjára, a tésztára és a szószra. A feltét az már ízlés kérdése, ráadásul azokkal nem is igazán tudsz mit csinálni. A sajt ugyan úgy sajt mindenhol, és ugyan úgy sül meg, vagy a sonka mindenhol sonka. De a tészta és a szósz nem mindegy hogyan készül.

Rozi
Rozi
Komolyan olyan élesztőt és lisztet használnak ami kell hozzá? Ezek az olaszok nagyon tudnak valmit

Anonymus
Anonymus
A vékony tésztától, a fokhagymás paradicsomos szósztól, és a jó minőségű feltétektől, pl. sonka, mozarella.

Írj választ, oszd meg a tudásod másokkal!