névtelen
névtelen

hogyan építik meg a hidakat hogy télen ne szakadjanak szét?

hogyan építik meg a hidakat hogy télen ne szakadjanak szét?

Katalin Schäffer
Katalin Schäffer
Úgy hogy raknak a tartóoszlopok alá görgőket és azon "gurul" 1-2 cm-t.

Neo
Neo
Úgynevezett dilatációs hézagokat hagynak mindkét oldalon, ami teret enged a hőtágulásnak, vagy az összehúzódásnak. Télen a hidak összezsugorodnak, nyáron pedig kitágulnak. A dilatációs vagyis tágulási hézagoknak köszönhetően azonban marad annyi holtjáték, hogy a híd ne tudjon kárt tenni a saját szerkezetében. Amikor felhajtasz kocsival egy hídra, illetve lehajtasz róla, minkét oldalon lehet látni és érezni egy kisebb bukkanót, na ott van eltakarva a dilatációs hézag, hogy át tudj hajtani felette kocsival, devalójában alatta egy fizikai rés van.

Tímár
Tímár
Hagynak helyet a hő tágulásnak.

Anonymus
Anonymus
Hogyan kell a trolibusz vezetékhálózatát fölszerelni nyáron

Anonymus
Anonymus
Nem tudom én se

Anonymus
Anonymus
Join in the hamster gang stop lana

Anonymus
Anonymus
9

Anonymus
Anonymus

A hidak építésekor a hideg időjárás kihívást jelenthet, mert a hideg időjárás miatt az anyagok szilárdsága csökkenhet, és azok repedhetnek, ami akár a híd összeomlásához is vezethet. Az alábbiakban néhány módszert sorolok fel, amelyeket alkalmaznak a hidak biztonságos építésére hideg időben:

Betonozás melegítése: A beton keménysége és tartóssága a hideg időjárás miatt csökkenhet, ezért a hideg időben épülő hidak esetében a betonozás során fűtést alkalmaznak, hogy a beton hőmérséklete megfelelő legyen a szilárdság megőrzéséhez. Az így betonozott hidak hosszú élettartamúak és biztonságosak lehetnek.

Folyamatos hőmérséklet-ellenőrzés: A hőmérséklet-ellenőrzés szintén fontos, mert a hideg időben az anyagok szilárdsága változik. Ezért a hidak építésekor a hőmérsékletet folyamatosan figyelik, és a hideg időjárás miatt a szükséges hőmérsékleti változásokat megteszik.

Hídtervezési szabványok betartása: A híd építésekor szigorú szabványokat kell betartani, amelyek biztosítják, hogy a híd biztonságos és tartós legyen, még a hideg időjárásban is.

Anyagok kiválasztása: A híd építésekor a hideg időjárásnak megfelelő anyagokat kell kiválasztani, amelyek ellenállnak a hideg időjárás okozta káros hatásoknak. Például acél hidak esetében, amelyeknek nagyon fontos a szilárdságuk és az ellenálló képességük, a hidegben acéllemezeket használnak, amelyek jobban ellenállnak a hidegnek, mint más anyagok.

Megfelelő karbantartás: A híd építése után is fontos a megfelelő karbantartás, hogy a hidak tartósak és biztonságosak maradjanak. A hidak karbantartása során az építési anyagok állapotát folyamatosan ellenőrzik és szükség esetén karbantartják vagy cserélik ki azokat.

Írj választ, oszd meg a tudásod másokkal!


Kapcsolódó témák