Anonymus
Anonymus

Milyen volt a grund?

Milyen volt a grund?

Anonymus
Anonymus

A grund egy üres telek volt a Pál utca közepén, két nagy ház között. A palánkja a Pál utca felől húzódott végig, a többi oldalon a házak falai határolták. A grund hátsó részén egy másik nagy telek következett, amelyet egy gőzfűrészelő cég bérelt. Ez a telek telis-tele volt farakásokkal, amelyek szabályos kockákba voltak rakva. A farakások között kis utcák voltak, amelyek valóságos labirintust alkottak.

A grundon négy-öt erődöt építettek a fiúk. Az erődök homokos dombok voltak, amelyeket fadarabokkal erősítettek meg. Az erődöknek megvolt a maga kapitánya, főhadnagya és hadnagya. A legkisebb erődben volt a közlegény, Nemecsek.

A grund a Pál utcai fiúk számára nemcsak egy játszóhely volt, hanem egy szent hely is. A grundon játszottak, harcoltak, álmodtak, és itt töltötték el a gyermekkoruk legszebb éveit.

Íme néhány részlet a grundról a regényből:

"A grund maga üres volt, mint ahogy ez üres telekhez illik is."
"A palánkja a Pál utca felől húzódott végig. Jobbról-balról két nagy ház határolja, s hátul... igen, hátul volt az, ami a grundot nagyszerűvé, érdekessé tette."
"A grundon négy-öt erődöt építettek a fiúk. Az erődök homokos dombok voltak, amelyeket fadarabokkal erősítettek meg."
"A grund a Pál utcai fiúk számára nemcsak egy játszóhely volt, hanem egy szent hely is."
A grund egy olyan hely, amely minden gyerek szívében ott van. Egy hely, ahol szabadon lehet lenni, ahol lehet álmodni, és ahol barátokat lehet szerezni.

Írj választ, oszd meg a tudásod másokkal!