mi a különbség a novella és az elbeszélés között?

mi a különbség a novella és az elbeszélés között?

Neo
Neo
Az elbeszélés valamivel hosszabb, mint egy novella.

kinguuuu
kinguuuu
Nem tudnatok egy kicsit tobbet mondani a novella es az elbeszelee kozti kulonbsegrol?!

Neo
Neo
Oké mondok róla még pár dolgot.

A novella befejezése csattanós, váratlan, gyakran humoros, míg az elbeszélés inkább csak egyszerűen elmesél egy történetet.
A novella általában úgy kezdődik, hogy minden rendben van, aztán hirtelen jön egy váratlan esemény, amitől az egész csattanós lesz, mondhatjuk úgy is, hogy egy rendkívüli eseményt ír le. Ez a véletlen esemény, amelynek sokszor nincsen előzménye, nem következik semmilyen korábbi eseményből, hanem egyszerűen bekövetkezik.
Sokszor nincs is értelme, a bekövetkezett eseménynek, de pont emiatt lesz humoros, csattanós a végkifejlet.
A novella tehát rövid, a történet szempontjából igyekszik a legrövidebben, legcsattanósabban leírni történetét, amely úgymond a poénra fut ki, a történet végi csattanóra építi fel a teljes novellát.

Az elbeszélés hossza a novella és a kisregény között helyezkedik el, tehát hosszabb mint egy novella, de rövidebb mint egy kisregény.
Az elbeszélés is általában egyetlen eseménysort fogalmaz meg a novellához hasonlóan, de sokkal részletesebben és árnyaltabban fogalmaz, így az események, karakterek és fordulatok leírására több a hely. A novellához képest általában több szereplővel és több fordulattal dolgozik, így a drámai alaphelyzet többször is megfordulhat. Az elbeszélés nem feltétlenül a történet végi csattanóra koncentrál, inkább az esemény leírására, felépítésére és kifejtésére koncentrál.

Anonymus
Anonymus
Érdekes, hogy novelláskötet szó van, elbeszéléskötet szó nemigen létezik. Helyette a kötetcím alá azt írják, hogy "elbeszélések". A kötetcím alá általában nem írják, hogy "novellák". A két fogalom közötti határ elmosódott, de egyetértek, a novella rövidebb és csattanóra kihegyezett (Móricz: Hét krajcár).

Anonymus01234
Anonymus01234
pina

Anonymus43210
Anonymus43210
Anonymus01234, egy barlangban lakó troll vagy, egy olyan barlang lakója, hová a fény nem, de az internet eljut, sajnos eljut, és sajnos írhatod a fasszágaidat büntetlenül.

Kíváncsi
Kíváncsi
Szerintetek ez milyen műfaj?

https://blog.poet.hu/stapi/szenteste-a-pusztaban

Anonymus
Anonymus
Szerintem ez a legutóbbi (Szenteste a pusztában) egy novella.

Anonymus
Anonymus
mit jelent az hogy novelláskötet?

Anonymu
Anonymu
k

Anonymus
Anonymus
Ki tudnaa segiteni nekem az elbélés és a novellában nekem

Anonymus
Anonymus
ismeritek eszt a szàmot: kisapám kisapám látod nézed a búnám fabuláb farúdláb
pina

Anonymus
Anonymus
Nagyon komoly...

Anonymus
Anonymus
Az a fekete folt című mű novella? vagy lbeszélés?

Írj választ, oszd meg a tudásod másokkal!