Anonymus
Anonymus

Milyen kincsek találhatóak a Durhami székesegyház kincstárában?

Milyen kincsek találhatóak a Durhami székesegyház kincstárában?

Anonymus
Anonymus
A Durhami székesegyház kincstára több mint ezer éves történelme során számos értékes tárgyat gyűjtött össze. Ezek közül néhány a következő:

- Szent Cuthbert koporsója: Szent Cuthbert egykor élt szent, aki fontos szerepet játszott a Durhami székesegyház történetében. A kincstárban látható koporsó a 14. századból származik, és az egyik legnagyobb középkori koporsó, amely még mindig megmaradt.

- Szent Cuthbert kódexei: A szent két kódexét is megőrizték a kincstárban. Az egyik a Lindisfarnei evangéliumok, amely a 7. századból származik, a másik pedig a Durhami kódex, amely szintén a 7. században készült.

- Elfenbein kereszt: Ez a 9. századi kereszt őrzött a kincstárban, amely ékessége a Durhami kincstár.

- Szent Oswald trónja: Szent Oswald, aki a Durhami székesegyház egyik védőszentje, trónja a kincstárban található. Ez a trón az egyik legnagyobb középkori trón, amely még mindig megmaradt.

- William van St. Calais ágyúja: Ez a 12. században készült ágyú a Durhami székesegyház egyik legérdekesebb tárgya. William van St. Calais püspök készíttette az ágyút, amelyet a székesegyház védelmére használtak.

Ezen kívül a kincstár számos más értékes tárgyat is tartalmaz, mint például arany- és ezüsttárgyak, relikviák, szentek ereklyéi, ékszerek és könyvek.

Írj választ, oszd meg a tudásod másokkal!